maandag 28 december 2020

27 en 28 december.

Bijzondere kerstdagen dit jaar met de Corona-lockdown-maatregelen. Vorig jaar het huis nog vol met schoonmoeder, kinderen, aanhang en kleinkinderen. Maar dat mag dus niet meer. Ma is afgelopen jaar plotseling overleden op 94 jarige leeftijd. De kinderen hebben we afzonderlijk bezocht of ontvangen. Was eigenlijk ook heel mooi en gezellig want je hebt zo meer tijd voor elkaar. 

Daarom niet zoveel in de tent kunnen werken aan mijn Castellette-project. De beplating van de ventilatie zien ik op zolderkamer nu 3 keer in de Hammerrite gezet. Maar ook de versnellingsbak los gemaakt en van de donor-eend gehaald. Ging allemaal voorspoedig en goed.

Ik had 100 bakjes gekocht om de onderdelen in te sorteren. Op elk bakje zet ik waar het vandaan komt. Straks maar kijken welke bouten, moeren, ringen etc ik ga vervangen. En vandaag een kastje gemaakt waar de bakjes netjes in kunnen staan.

In tent heb ik last van condensatie. Het water stond vanmorgen in de bakjes maar daar heb ik met het kastje waarschijnlijk geen last meer van. Toch maar eens nadenken hoe ik een natuurlijke ventilatie in de tent kan aanbrengen.

De startmotor schoongemaakt en in de Hammerrite gezet. Alleen de isolatie van dikke elektriciteits kabel tussen het startrelais en de startmotor moet ik opnieuw aanbrengen. Dat doe ik met vulkaniserende isolatietape.

Toen ik de wielmoer van de vooras wilde losdraaien, realiseerde ik dat ik dit beter vòòr het demonteren van de versnellingsbak had kunnen doen. Want hoe moet ik nu de aandrijfas tegen houden? Uiteindelijk bood een eiken plankje, dat al 35 jaar in de schuur lag, uitkomst. Twee gaten erin geboord en daarna met 2 bouten aan de flens van de aandrijfas gemonteerd. Het andere einde van het plankje stak onder het chassis. Nu kon ik genoeg kracht zetten met de 32 dopsleutel en is die kant los.

Geeft een goed gevoel om een dergelijke oplossing te vinden. Wie weet wat er allemaal nog meer bedacht moet worden. Een uitdaging.


zaterdag 26 december 2020

December 2020

Op 8 december heb ik met de auto-ambulance achter mijn VW-bus de donor-eend in Esbeek opgehaald. Door een administratief probleempje heb ik nu een ander kenteken HK-67-PK. Maar het rijdend gedeelte is gelukkig van de eend die ik 2 weken geleden heb gereden, gekeurd en gekocht. Ik heb een lijst van vragen meegenomen hoe ik thuis verder moet. Gelukkig weten Jan en Coosje hier antwoord op en stellen me gerust dat .. alles komt op zijn tijd…..

We zetten de eend op de krik en luisteren naar de voor- en achterwiel lagers. Die zijn mooi stil. De fuseespeling is ook binnen de tolerantie. Ook heb ik 2 weken gereden in de donor-eend. De motor liep goed en ook de vering en demping van de wagen was in orde. Dit betekent dus dat ik (voorlopig) deze zaken niet hoef te reviseren. Natuurlijk vernieuw ik wel de remleidingen. En de voor- en achterrem ga ik goed controleren. Als ik nu weet dat ik straks een versleten onderdeel moeilijk kan vervangen, dan pak ik dat uit voorzorg ook nu liever op. Maar van het eend-onderstel blijft veel makkelijk toegankelijk. Ik ga mijn energie (en geld?) vooral in de opbouw van de carrosserie van de Castellette steken.


De donor-eend wordt op de ambulance geduwd en samen met het nieuwe verzinkte chassis, een doos met onderdelen van de oude eend en het chassis-ombouwpakket rij ik als trotse bezitter weer naar huis. Ik zet de donor-eend op de oprit. Morgen maar eens kijken hoe de rit langs het huis naar de tent in de achtertuin moet.


Ik kan de donor-eend prima naar achter in de tuin duwen. Af en toe even het achterwiel op tillen voor het krappe bochtenwerk. Als het kitcar-project straks klaar is, zal ik waarschijnlijk het pad in de tuin moeten aanpassen zodat de Castellette op eigen kracht naar de straat kan rijden. Hoewel echt zwaar wordt het geheel niet dus een helpende hand kan altijd wel. Maar dit is een zorg voor later (2 jaar?)

Tja en dan staat het onderstel in de tent. Ik begin met het motorblok van de koppeling te halen. Alle bouten en moeten werken mee. De WD40 doet al goed dienst. Mijn conditie is goed mede dankzij een paar keer in de week Nederland Bewegen en ik zet het blok op de schragentafel. Hier kan ik de beplating verder demonteren. Mijn fotocamera ligt onder handbereik en ik maak zoveel mogelijk foto’s. Ook heb ik een schriftje paraat waar ik zoveel mogelijk opschrijf welke bout, moertje en ringetjes waar hebben gezeten.

Zaterdag begonnen met de behuizing van de ventilator en de vier zijkappen van het koelhuis te ontvetten. Veel over gelezen maar Dasty werkt dus echt super. Na twee keer inspuiten en afspoelen kun je ervan eten. Daarna de boormachine met staalborstel erop. 
s ’Avonds zijn deze onderdelen klaar.

Ik heb in de blogs veel gelezen over alles ontroesten, schuren en de RX5/10 behandeling. Jan Kramer van Eendenspul geeft dat er ook alternatieven zijn. Voor RX5/10 moet je alles tot op het staal afschuren en dat is bij deze donor niet overal nodig. Natuurlijk zie je wel wat roest maar zeker is de originele lak ook nog ruimschoots aanwezig. Ondertussen heb ik veel op internet gelezen over de diverse mogelijkheden om het staal te ontroesten en te beschermen. Veel onderdelen als de assen, veerpotten etc. staan niet onder invloed van extreme temperatuur maar wel bij de motor. Het uitlaatspruitstuk, de kachelpotten extreem en in mindere mate  het koelhuis.
Een mooi overzicht van de mogelijkheden en ervaring van roestwerende producten, heb ik gevonden op www.oldtimerautosite.nl. Een tiental producten zijn over een periode van 10 jaar getest op stalen testplaatjes. Producten als RX5+10, Hammerite, Brantho, Owatrol, lood menie, Noverox maar ook Actionverf, lijnolie en diverse mixen. Na 10 jaar komen als beste de Hammerrite, de Brantho Korrux en de Loodmenie ‘uit de verf’. Jammer dat ze Corroless niet hebben meegenomen in de test. Want ik heb daar ook goede ervaring mee als grondverf voor mijn motorfiets die daarna met Motip 1K-verf heb afgewerkt. Ook heb ik goede ervaring met Hammerite dat als grond- en lakverf dient. Het wordt heel hard en het enige probleem is dat door puntbelasting er stuks lak af kunnen springen. Beide houden al jaren in weer en wind, zomer en winter.

Voor de Castellette heb ik voorlopig de volgende keuze gemaakt:

  • de assen, veerpotten etc. behandel ik met 2 of 3 lagen Hammerite grondverf nr1 anti-roest en  afgewerkt met de elastisch blijvende Dinitrol 447;
  • het koelhuis en alle overige onderdelen in zicht, behandel ik met2 of 3  lagen Hammerite zijdeglans zwart;
  • het spruitstuk en kachelpotten behandel ik met VHT-Flameproof (1000 ‘C) of Hammerite Hittebestendige lak (600 ‘C). Beide lakken moeten na aanbrengen worden uitgehard. Of in de oven of op ‘locatie’.
Het verven doe ik binnen op de zolderkamer. Lekker verwarmd en de eerste was hangt al aan de lijn te drogen na de 1 van de 3 lagen Hammerite
.

 

 Verdere planning komende maand:

  • volgende week ga ik een plekje zoeken waar ik het ventilatorhuis en de ventilatiekappen kan verven.
  • kachelpotten en uitlaatspruitstuk schoonmaken en verven;
  • motor uitwendig  reinigen;
  • versnellingsbak van het chassis en uitwendig reinigen;
  • voor- en achteras van het chassis halen en compleet met armen, schoonmaken, ontroesten en verven.